VESB - ACSB
Je kunt je niet meer inschrijven voor dit webinar

Webinar Omgaan met emoties in de aanpak van stress en burn-out


Ieder mens heeft emoties 

De meeste mensen hebben geen onderwijs of opvoeding gehad in het omgaan met emoties, terwijl emoties de basis van onze persoonlijkheid vormen. Emoties spelen in elke ontmoeting een rol; je voelt je wel of niet op je gemak bij iemand, je vertrouwt of wantrouwt iemand en je voelt je wel of niet veilig om jezelf te laten zien met je gevoelens. 

Emoties zijn een kompas voor je welbevinden 
Emoties zijn belangrijk omdat ze laten merken hoe het met je gaat en aangeven wat je behoeftes zijn. Ze zijn een leidraad bij het maken van keuzes, ze helpen je krachtig te zijn en zorgen voor je welzijn. Emoties geven aan wat je nodig hebt en wat je niet wilt. Deze kompasfunctie hebben veel mensen afgeleerd door conditionering tijdens het opgroeien. 

Het onderdrukken of vermijden van emoties heeft schadelijke gevolgen voor je gezondheid. 
Je kunt je emoties wel onderdrukken, inhouden, verdoven, weg- redeneren of negeren, maar daar betaal je een prijs voor. Ontkennen of negeren van bijvoorbeeld een kwetsing, wil niet zeggen dat de kwetsing niets met je heeft gedaan. Het leidt tot een verkramping in je lichaam en een verkramping in je doen en laten. Het onderdrukken van emoties ontregelt je hele organisme en het vraagt een behoorlijke lichamelijke inspanning. Daarnaast beperkt het je in sociale relaties en in de kwaliteit van je leven. Het onderdrukken van emoties kan leiden tot cynisme, vervreemding, stress en depressie. 

Meer naar je eigen gevoelens kunnen luisteren is in eerste instantie een proces van bewustwording. 
Je moet als het ware opnieuw worden geprogrammeerd. Om dat te kunnen doen moet je wel eerst weten hoe je ‘programma’ er nu uitziet. Ruwweg tot je tiende levensjaar ben je geconditioneerd in de manier waarop je over emoties denkt en hoe je ermee omgaat. De uitkomst is een bepaald zelfbeeld: ik ben nuchter, ik ben rationeel, ik ben gevoelig. 

Leren omgaan met emoties is een proces van emoties herkennen, erkennen en leren uiten. Door je emoties toe te staan als een belangrijke bron van informatie kom je erachter wat jouw eigen behoeftes zijn en waar je grenzen liggen. 

Wie zijn eigen gevoelens goed kent en accepteert, kan voelen welke omstandigheden energievreters zijn of juist energie gevers. Door het bevorderen van je emotionele welzijn, ondersteun je jouw lichamelijke gezondheid. Door het herkennen en erkennen van emoties, leer je jezelf beter kennen. 

​​​​​​​Je kunt het webinar volgen vanaf je computer, tablet of telefoon.
Presentatie door
Marjan Postma

Duur
90 minuten

Deel dit webinar